Buz Hokeyi Nedir? Nasıl Oynanır?

Buz Hokeyi Nedir? Nasıl Oynanır?

Buz Hokeyi isminden da anlaşılacağı gibi buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) Denetim etmeye çalışırlar.

Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kaideleri ihlal ederse yargıcı ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 26x56 mt. genişlikte bir alanda oynanır. 15 Veyahut 20 dakikalık üç devreden oluşur.

Buz hokeyi ile alakadar Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya önde gelen ülkelerdir. Dünyadaki en iyi oyuncuların çoğu NHL'dendir (Ulusal Hokey Ligi). Yılın nihayetinde Stanley Kupası'nı kazanmaya çalışırlar. şimal Amerika'da kadınlar kadınlar Milli Hokey Ligi ve kadınlar garp Hokey Ligi'nde oynar. şimal Amerika ve Avrupa'da erkekler hokeyi kadınlar hokeyinden henüz popülerdir. Olimpiyatlarda hokey hem kadınlar hatta erkekler tarafından oynanır. Buz hokeyi 19. yüzyılda Kanadalı güverteciler tarafından bulunmuştur. NHL 1917'de başlamıştır. 2007 bakımından doğu-batı konferansı adlarıyla 15'lik iki ligi vardır.
Bu sporun en popüler olduğu ülkeler Amerika, Kanada, Rusya, İsveç ve Finlandiya'dır.

Tarihçesi

Buz hokeyi, ilk Defa orta çağlarda şimal Avrupalılar tarafından oynanmaktaydı. 19'uncu Asır ortalarında ise iptidai formda Kanada'da oynanmaya başlanmış, ilk resmi hokey oyununun 1855'te Kingston, Ontario'da oynandığı düşünülmektedir. Kayıtlara geçen ilk maç 1865'de bir üniversite öğrencisi olan Robertson tarafından düzenlendi. sonrasın da Robertson, ilk hokeyi kaidelerini geliştirdi. Bu kaideler gereğince takımlar dokuzar oyuncudan oluşuyor ve dördül şeklinde bir pak kullanılıyordu. Montreal'de toplanan bir komite oyunun yedişer Benlik takımlarla oynanmasını öngörmüştür. 1909'da Milli hokey kurulu, oyuncu sayısının altıya indirilmesine karar verdi. 1893'de ise Stanley kupası başladı. Bu kupada en iyi Kanadalı hokey takımına Lord Stanley ödülü verilmekte ve son zamanlarda sürek etmektedir.
Buz Hokeyi, buzla kaplı bir alanda, altışar Benlik iki takım arasında oynanan çok hızlı bir oyundur. erek, ucu kıvrık bir tahta Değnek kullanarak Ufak, Katı bir diski rakip kaleden geçirmektir. Çim hokeyinden uyarlanmış olan oyun ilk Defa 1860'ta Kanada'da, Ontario'daki Kingston Limanı'nın buzları üzerinde oynan­mıştır. Hokeyi I. Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaştı.
Oyun alanı, 1,22 metre yüksekliğinde bir duvarla çevrilmiş, boyu 61 metre, eni 30 metre olan bir dikdörtgendir. Boyutlarının oranı özdeş kalmak koşuluyla henüz Ufak alanlarda da oynanır. Oyun alanında, alanı iki denk parçaya bölen Al bir orta hat ve üç denk parçaya bölen iki mavi hat, bir orta yuvarlak ve her iki yarı alanda ikişer başlama yuvarlağı çizilidir. İki mavi hat arasındaki Meydan tarafsız bölge, kaleyle önündeki mavi hat arasındaki Meydan koruma bölgesi, öbür mavi çizgiyle rakip kale arasındaki Meydan da hücum bölgesi olarak adlandırılır.
Arkası bir ağla kapatılmış olan kalelerin genişliği 2,40 metre, yüksekliği 1,22 metredir. Sertleştirilmiş kauçuktan yapılan ve puck ismi verilen disk 7,6 santimetre çapında, 2,5 santimetre kalınlığın­da ve 156–170 gr ağırlığındadır. Diski sürmek için kullanılan sopanın boyu 1,35 metreden ve ucundaki kıvrık kısmın boyu da 32 santimet­reden fazla olamaz.



Oyuncular Hususi patenler, kalın eldivenler, yastıklarla beslenmiş koruyucu Hususi formalar giyer ve koruyucu antet takarlar.
Oyun her biri 20 dakikalık üç devreden oluşur. Her dönem nihayetinde takımlar kale değiştirir. Hakemin diski orta yuvarlakta iki rakip oyuncunun arasına bırakmasıyla oyun başlar. Bu başlangıç her golden sonra orta yuvarlakta ve oyunun her kesilişinden sonra en yakın başlama yuvarlağında yinelenir.
Takımlar bir kaleci, iki koruma oyuncusu ve üç ileri Meydan oyuncusu düzeninde oynar. fazla hızlı ve yorucu bir oyun olduğu için çok sık oyuncu değiştirilir. Oyuncu değişimi oyun durdurulmadan yapılır. Bir oyuncunun buz üzerinde iki dakikadan fazla kaldığı pek görülmez.
İleri Meydan oyuncuları diski rakip kaleye götürürken hücum bölgesine girişte diski sü­ren oyuncu en önde, disk de onun önünde olmalıdır. Gol olması için kaleye giren diske sopayla vurmuş olmak gerekir. Sopaların omuzdan yüksekte tutulması, sopayla rakibi engelleme, kasıtlı sertlikler, diskin üzerine yatmak gibi bir hayli Devinim kurallara aykırı­dır. Kuralların çiğnenmesi penaltıyla cezalan­dırılır. kimi kaide çiğnemelerinde mavi çizgi­den atılan serbest Darbe penaltı sayılır. fakat Çoğunlukla penaltı, kaide çiğneyen oyuncunun iki Veyahut beş dakika süreyle oyun dışına çıkarılması ve takımın oyunu Noksan oyuncuyla sürdürmesidir. Oyunu bir yargıcı ve ayrımlı görevleri olan altı yardımcısı yönetir.
Kanada'nın Milli oyunu olarak kabul edi­len buz hokeyinin bugünkü kaideleri Kanada'da 1875'te belirlenmiştir. ABD'de ve Kanada'da profesyonel ligler vardır. Olimpiyat Oyunları'nda da oynanan buz hokeyinde ön­de gelen ülkeler; SSCB, Çekoslovakya, Ka­nada ve İsveç'tir.
 

Dilediğiniz paketi seçip hemen kazanmaya başlayabilirsiniz. Ekibimiz iddaa tahmin, strateji ve analizleri konusunda sizlere günün bankosu olan maç tahminlerini sunarak kazancınızı artırmayı hedefliyor.


silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Düşük Risk Yüksek Başarı

150

  • Haftalık 7-15 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili
silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Yüksek Oran Yüksek Başarı

250

  • Haftalık 14-21 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili
silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Yüksek Oran Yüksek Kazanç

400

  • Haftalık 21-30 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili.

Siz de Yorum Yazın