Basketbol'un Kuralları Nelerdir?

Basketbol'un Kuralları Nelerdir?

Basketbol, Tüm dünyada en çok sevilen sporlardan biridir. Türkiye’de futboldan sonra en çok basketbol karşılaşmaları izlenir. Basketbol, 19. yüzyılın nihayetinde ABD'de oynanmaya başladı. sonrasın da Kanada, Fransa, İngiltere ve dünyanın öteki ülkelerine yayıldı. 1936'da Olimpiyat Oyunları arasında yer aldı.

Basketbol Saha Ölçüsü

Basketbol, çoğunlukla kapalı salonda oynanır. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı Katı tahtadan yapılır. Alanın boyutları farkındalık göstermekle beraber, Ülkü boyutlar 26 m x 14 m’dir. Oyun alanı bir orta çizgiyle ikiye ayrılır. Bu çizginin tam ortasında, orta yuvarlak tecrübe et bir daire çizilidir. Basketbol alanının karşılıklı olarak kısa kıyı çizgilerinde birer pota yer alır. Pota, kıyı çizgisinden 1,2 metre içeridedir ve 1,8 m x 1,2 m boyutlarında bir sac levhadır. Pota üzerinde, yerden 3,05 metre yükseklikte bir sepet vardır. Sepet, 45 santimetre çapında demir bir çember ile buna asılı, alt bölümü Aleni, ak bir fileden oluşur. Basketbol elle oynanır ve atılan top yukarıdan çembere girip fileden geçerek aşağıya fikir sayı olur. Basketbol topunun etrafı takriben 75-78 santimetre, ağırlığı 600-650 gram kadardır. 

Kaideler 

Basketbol beşer Benlik iki takımla oynanır. Her takımın en çok yedi yedek oyuncusu bulunabilir. Oyuncu, oyunun durduğu rastgele bir anda değiştirilebilir ve oyuncu değiştirmede bir sınırlama yoktur. Genelde takımdaki beş oyuncunun ayrı ayrı görevleri vardır. Her oyuncu atış yapabilir ve karşı takımın hücumu esnasında da koruma yapması zorunludur. Oyuncular alanda, bir orta, iki ileri ve iki koruma oyuncusu olarak yerini alır. En uzun boylu oyuncu, Çoğunlukla orta oyuncusu olarak seçilir. Karşılaşma, oyunun ve her devrenin başlangıcında hakemin, topu orta yuvarlakta havaya atmasıyla başlar. Topun, iki takımdan birer oyuncu arasında, iki oyuncunun da sıçrayabileceğinden henüz yukarıya atılması gerekir. Top en yüksek noktasına eriştikten sonra, iki rakip oyuncu sıçrayarak topu bizzat takımına kazandırmaya çalışır. Topu kapan takım paslaşarak Veyahut top sürerek rakip takımın potasına doğru ilerler. Topa sahip olan oyuncu, takım arkadaşıyla paslaşmadan Evvel bir ismim atabilir. Top sürme, her adımda bir topu yerde sektirerek yapılır. Top sürerek ilerleyen oyuncu durup topu tuttuktan sonra ya pas vermek Veyahut sepete atış yapmak zorundadır. Yeniden top sürerek oyuna sürek edemez, sürek ederse "çifte sürme" diye adlandırılan bir hataya yol açmış olur. Her takımın 24 saniyelik Saldırı süresi vardır. Oyuncu topu potaya rastgele bir noktadan ve açıdan atabilir. Sıçrayarak topu direk doğruya sepetin içine de bırakabilir. koruma yapan oyuncu, atış yapanı, faul yapmadan engellemeye çalışır. Topun çemberden girmesine "basket" denir. Üç sayı çizgisi ismi verilen yarım dairenin dışından yapılan isabetli atışlar üç sayı kazandırır. Üç sayı çizgisi içinden yapılan atışlar ise iki sayıdır. Sayıdan sonra karşı takım pota altından oyunu başlatır. kıyı çizgisinin dışında topu Meydan oyuncu, 5 saniye içinde alandaki takım arkadaşlarından birine atarak topu oyuna sokmak zorundadır. Topu Meydan oyuncunun ise, 8 saniye içinde topu karşı yarı alana taşıması gerekir. Bunu yapamazsa top rakip takıma geçer ve rakip takım topu yandan oyuna sokar. Bir takım topu rakip yarı alana geçirdikten sonra, topu bir henüz bizzat alanına Arka taşıyamaz. Bunu yaparsa bir kaidesi çiğnemiş olur. 

Faul ve kaide çiğneme 

Basketbol oyununda fauller şahsi ve teknik faul olarak ikiye ayrılır. Karşı takımın oyuncusunu tutmak, itmek, çelme takmak gibi hareketler şahsi faullerdir. şahsi fauller de üçe ayrılır. Kasten ve bariz biçimde yapılmamış faullere olağan fauller denir. Rakip takımın iki oyuncusunun özdeş anda birbirine faul yaparsa, karşılıklı faul olur. Bir takımın iki oyuncusunun karşı takımın bir oyuncusuna özdeş anda faul yapması da çoklu faul olarak adlandırılır. Fauller, kıyı çizgisinden oyuna sokulmak üzere topun karşı takıma verilmesi Veyahut karşı takımın serbest atışlar kullanması biçiminde cezalandırılır. Kasıtlı faullerde iki serbest atış hakkı verilir. Serbest atışta top çemberden geçerse, atışı yapan takım bir sayı kazanır. Serbest atışları, faul yapılan şahıs kendisi kullanmak zorundadır. İki oyuncunun birbirine özdeş anda faul yapması olan çifte faulde, top orta yuvarlaktaki hava atışıyla oyuna sokulur. Bir oyunda beş faul yapan oyuncu oyun dışı kalır. Oyunu geciktirmek, potayı tutmak, sportmence olmayan davranışlarda yer almak Veyahut özdeş anda oyunda beşten Çok oyuncu bulundurmak gibi durumlarda, hakemler teknik faul verebilirler. Teknik faul için verilen serbest atışı cezasını, karşı takımdan rastgele bir oyuncu kullanabilir. Bu serbest atıştan sonra Çoğunlukla atışı yapan takım orta kıyı çizgisinden topu oyuna sokar. kaide çiğneme: Bir basketbol maçında, oyun kurallarına aykırı olan yeğni hatalara kaide çiğneme denir. kaide çiğneme vaziyetinde top rakip takıma verilir. Serbest atış alanında üç saniyeden Çok kalma, çifte sürme, topu yere vurmadan Aniden Çok ismim atma, topu tekmeleme Veyahut topa yumrukla vurma, kaide çiğnemedir. Topa nihayet dokunan oyuncu, topu Meydan dışına çıkardığında Veyahut top kendindeyken Hudut çizgisine bastığında da kaidesi çiğnemiş olur. Topa sahip olan takım 24 saniye içinde potaya atış yapmak zorundadır. Bu süreyi değerlendiremezse top karşı takıma geçer. 

Oyun süresi ve hakemler 

Basketbol karşılaşmalarını, iki Veyahut üç orta yargıcı, bir sayı hakemi, bir 24 saniye hakemi ve bir de saat hakemi yönetir. Bazen sayı hakemine bir Muavin eşlik eder. Basketbol karşılaşması, Çoğunlukla 10’ar dakikadan oluşan 4 periyottan ve 2 devreden oluşur. İki dönem arasında 15 dakika fasıla verilir. birliktelik vaziyetinde beşer dakikalık uzatma devreleri oynanır. Topun kurallara Müsait olarak oyuna girmesiyle ve bir oyuncunun topa değmesiyle karşılaşma saati işlemeye başlar. rastgele bir nedenle oyun durduğunda, saat de durur. Hakemin kolunu yumrukla yukarı kaldırması faulü işaret eder. Aleni elin ortasına dikilen işaret parmağı ise mola istendiğini gösterir. Mola, bir takımın koçunun istediği kısa aradır. Koç takımının oyuncularına strateji vermek için mola alır. Takımlar bir maç esnasında Yekün altı mola (1.dönem 2. üç mola ve 3.dönem 4. üç mola)alabilir. Maç uzaması vaziyetinde, her uzatma devresinde takımlara birer mola hakkı henüz verilir.4 saniye arasında topu elinde tutamaz. Çünkü 3 saniyeyi geçerse maç baştan oynanır hangi takımın elindeyse o takım sayı kaybeder.Nba de ise periyotlar 12'şer dakikadan oluşur.
 

Dilediğiniz paketi seçip hemen kazanmaya başlayabilirsiniz. Ekibimiz iddaa tahmin, strateji ve analizleri konusunda sizlere günün bankosu olan maç tahminlerini sunarak kazancınızı artırmayı hedefliyor.


silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Düşük Risk Yüksek Başarı

150

  • Haftalık 7-15 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili
silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Yüksek Oran Yüksek Başarı

250

  • Haftalık 14-21 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili
silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Yüksek Oran Yüksek Kazanç

400

  • Haftalık 21-30 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili.

Siz de Yorum Yazın