Amerikan futbolu nedir? Nasil oynanir?

Amerikan futbolu nedir? Nasil oynanir?

Amerikan Futbolu oval bir topla elle oynanan, futboldan çok rugby'ye benzer Katı bir oyun. İlk kez 1872 yılında Amerika'nın Harvard Üniversitesinde oynandı. Amerika'da büyük Alaka görmekle birlikte başka ülkelerde Çok yaygın değildir.Oyuncular birbirleriyle temas halinde bir bakıma dövüş ederler.



Amerikan Futbolu hakkında ansiklopedik bilgi
Amerikan futbolu, ABD'de doğmuş, elle, ayakla ve oval bir topla oynanan takım oyununa verilen isimdir. ABD ve Kanada'da yalnızca futbol olarak adlandırılır. Avustralya ve Yepyeni Zelanda da ise gridiron olarak adlandırılır. Oval bir topla elle oynanan, futboldan çok rugby'ye benzer Katı bir oyundur. İlk kez 1872 yılında Amerika'nın Harvard Üniversitesinde oynandı. Amerika'da büyük Alaka görmekle birlikte başka ülkelerde Çok yaygın değildir.

Amerikan futbolunun ortaya çıkışış, bir ilkokul öğretmeninin ilkokul çocuklarına rugbi oynatmak istemesiyle baslar. kaideleri rugbiye göre değiştirip , çocukların anlamasini kolaylastirir ve Ayrı olarak çocukların Katı temaslardan savunmak icin koruyucu gogus zirhi, kask ve koruyucu pedler içeren pantolon ekler. sonrasın da yayginlasarak gelişen spor Evvel lisede, sonrasın da üniversitelerde oynanmaya baslar. Bunun akabinde profesyonel lig kurulur. (NFL) kaideleri futboldan tamamiyle farklıdır. İngiltere ve henüz önceki sömürgelerinde oynanan ragbi oyununun bir varyasyonudur. Ragbiden ayrımlı olarak koruyucu kıyafetler ve kask ile oynanır.Amerikan futbolu, dayanıklılık, Güç, elastikiyet, hız, çabukluk, taktik, disiplin ve azim gerektiren epey karmaşık bir spordur.

Oyuncular birbirleriyle temas halinde bir bakıma dövüş ederler. kafa ve mafsal yerlerini savunmak için, oyuncular maç sırasında Hususi bir giyim giyerler. Oyun, on bir oyuncu ve çok sayıda yedekten meydana gelmiş iki takım arasında oynanır. Oyun sırasında ölen futbolcular dahi olabilir. 1905'te bu oyundan Amerika'da 18 şahıs ölmüştür.

Maç, yarımşar saatlik iki dönem halinde oynanır. Topu taşıyana yol açmak için rakip oyuncuların düşürülmesi serbesttir. Oyun ayak vuruşuyla başlatılır. Top, elle sahanın her tarafına ulaştırılır. Topu ayakla sürmek yasaktır. Süren oyuncu cezalandırılır ve top karşı takıma verilir. Rakip takımın kale çizgisi topla geçilirse 6 sayı alınır. Eldeki top, bırakılıp yere değmeden şutlanır veya yere konularak vurulur. Bu esnada top, rakip kalenin Taraf direklerinin arasından (yatay direğin üstünden) geçirilirse, 3 sayı kazanılır. Oyun sahasının boyutları 91x49 metredir. Kale, "Y" biçimli bir sapanı andırır. Kale direklerinin düşey ayak yüksekliği 3 m, Taraf direklerinin arası 6,66 m'dir.



Özellikleri

Maç ilk olarak Nakit atışıyla başlar.

Atışı kazanan takım "kick off" denilen vuruşla oyuna başlar.

Oyun süresi 15'er dakikalık 4 bölümden oluşur. Bir maç 60 dakika sürer.

Amerikan futbolu sahası 110 metre uzunluğunda 49,354654 metre enindedir.

Takım kadrosu 45 oyuncudur fakat maça 11 kişiyle çıkılır.

Her takımın 1 yarı içinde 3 mola hakkı vardır.

2 çeyrekten sonra 15 dakikalık mola verilir.

Takımlar ve oyuncular

Bir takım bizzat içinde ayrı görevler üstlenen üç takıma ayrılır. Bunlar; Saldırı takımı, Hususi takımlar(kick off ve kick return) ve defans takımıdır.

Saldırı takımı

Takım topa sahip olduğu vakit oyuna giren Saldırı takımının emeli sayı yapmaktır. Karşı takım topu kaybettikten sonra, oyun durduğunda oyuna girerler. Topu kaybedene Veyahut sayı yapana kadar Saldırı ederler.

Oyuncular

Center, Quarter Back, Left Guard, Right Guard, Left Tackle, Right Tackle, Tight End (opsiyonel), Full/Half Back, Wide Receiver

2.2- koruma takımı

Takım topu kaybettikten sonra, oyun durduktan sonra oyuna giren oyunculardır. emeli karşı takımın oyuncularının sayı yapmasını engelleyerek topu kapmaktır. Top kazanılıp sonra oyun durduktan sonra oyundan çıkarlar.

koruma Pozisyon isimleri:

özdeş anda hepsinde oyuncu olmak vaziyetinde değildir, Yekün 11 şahıs olmalıdır)

Defensive Lineman (çizgi) : Tackle (nose ve sağ ve sol), Defensive End (sağ ve sol)

Line Backs: İç ve Hariç (hepsine sağ veya sol)

Corner Back (sağ ve sol)

Safety (sağ ve sol ve orta)



Özel takım

İçinde ayrımlı özellikte oyuncuların yer aldığı bu takım , Hususi durumlarda sahaya çıkarlar (punt, field goal vb.).

Oyuncular

Long/Deep Snapper, Kicker, Punter, Kick returner, Punt returner

Amerikan futbolu topu

Amerikan futbolu topu, uçları sivri, yayvan bir küre şeklindedir. Ragbide kullanılan top kadar eliptik değildir. Kanada'da kullanılan çeşitleri ragbi topuna henüz çok benzer.

Amerika'da bu topa kısaca "futbol" Veyahut "domuzderisi" denir. Boyuna uzunluğu 28 santimetre, göbek kısmının etrafı 56 cm'dir.

Türkiye'de Amerikan futbolu

Şu Lahza kısaca TAFL tecrübe et Türkiye Amerikan Futbolu Ligi'nin 1. liginde 8, 2. liginde ise 5 takım mücadele etmektedir. Üniversiteler Ligi'nde ise 2008-2009 sezonunda 18 takım bulunmaktaydı ve bu sayı giderek artmakta. Türkiye Ligi 2005'te bir federasyon haline gelerek TBSF bünyesine katıldı. Bu tarihten Evvel de ülkemizde Amerikan futbolu özengeç olarak oynanmaktaydı.

Türkiye IFAF'a başka bir deyişle International Federation of American Football'a üyedir. EFAF'a (European Federation of American Football) Aza olma çabaları ise sürmektedir. Bu Sene bakımından bir ulusal takım kurulmuş olup, takımın teknik sorumluluğuna Kerem Ateş getirilmiştir. Kendisi ulusal takımın şu anki anne hedefinin 2011 Avrupa Şampiyonası'na C Ligi'nden katılmak olduğunu belirterek, 21 Ağustos 2009 tarihinde Edirne'de başlayacak olan ulusal takım kampı için 80 Benlik bir Namzet kadro hazırladı. Bu kadronun 2010 başında Bulgaristan ulusal takımıyla bir hazırlık maçı yapması planlanıyor. önceden de İstanbul AFK isimli Türk Takımı Bulgar Team Sofia ile biri Türkiye'de, diğeriyse Bulgaristan'da olmak üzere iki maç yapmış maçların ikisini de kazanmıştı.

Dilediğiniz paketi seçip hemen kazanmaya başlayabilirsiniz. Ekibimiz iddaa tahmin, strateji ve analizleri konusunda sizlere günün bankosu olan maç tahminlerini sunarak kazancınızı artırmayı hedefliyor.


silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Düşük Risk Yüksek Başarı

150

  • Haftalık 7-15 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili
silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Yüksek Oran Yüksek Başarı

250

  • Haftalık 14-21 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili
silver, gold ve platinum paketleri ile yüksek başarı oranı

Yüksek Oran Yüksek Kazanç

400

  • Haftalık 21-30 Arası Kuponlar
  • Günlük Banko Kuponlar
  • Günlük Maç Analiz ve Yorumlar
  • Yüksek Başarı Oranı
  • Ücret İade Garantili.

Siz de Yorum Yazın